Guide: den italienske menu

4.3/5 - (51 votes)

Vi nord for alperne kan godt have lidt besvær med at gennemskue, hvordan den traditionelle italienske menu virkelig er bygget op. For hvad der er værd at bemærke er, at den italienske afviger en del fra den danske traditionelle 3-retters menu. Derfor får du her en guide til hvordan en italiensk menu er opbygget. Så slipper du for at ligne en forvirret turist, næste gang du rejser til Italien eller spiser på en italiensk restaurant.

Hvorfor går italienerne så meget op i mad?

Selvforkælelse og hverdagsnydelse er hvad italienerne betragter god mad som. Faktisk betragter de god mad som en menneskeret, og derfor anser de det heller ikke som spildtid at købe ind eller lave mad for den sags skyld. Hele 2 timer om dagen bruger italienerne i gennemsnit i køkkenerne, på markeder og i butikker. Maden er højt prioriteret, og det ses også på, hvor stor en del af deres rådighedsbeløb, der bliver brugt på mad. Hele 19,2 procent af deres rådighedsbeløb går til mad – modsat 10,2 procent i Danmark.

Mad er samlingspunktet

For italienerne er maden kernen i alle familierelationer. 94 pct. af alle italienere spiser søndagsfrokost med familien, og enhver festlig anledning bliver flittigt benyttet til at samles om et godt måltid – gerne bestående af fire-fem retter. At være sammen og hygge sig er altid forbundet med lækker mad. ’Hvad fik I at spise?’ er også det første, man spørger hinanden om efter en stor fest. Ordet compagnia, eller company på engelsk – altså selskab eller ’at være sammen’ kommer i virkeligheden af ’con pane’, altså ’med brød’. Godt selskab er kædet sammen med spisning.

 

De tre retter

L’Antipasto er den første servering i den italienske menu.  Direkte oversat til dansk betyder det ”før måltidet” og omfatter varme og kolde forretter som; crostini, bruschetta eller en charcuteri tallerken med diverse italienske specialiteter og dip.

Il Primo er den første egentlige ret i 3-retters menuen i Italien. Den består typisk eller normalt af en pastaret, risotto eller suppe.

Il Secondo er hovedretten. I Italien består hovedretten ofte udelukkende af kød, fjerkræ eller fisk i rigelige mængder. Så frygt ej! Du kommer ikke til at gå sulten i seng efter et besøg på en italiensk restaurant.

Il contorne serveres ofte sammen med il secondo og fungerer som tilbehør hertil. Den består af oftest af forskellige former grøntsager eller en blandet salat, som gør sig rigtig godt til kødet. Italienere elsker mad!

Il dolce er desserten i Italien. Populære italienske desserter er tiramisu og panna cotta.Til dig der er usikker på, hvad dette er, kommer her en kort forklaring: Tiramisu er en klassisk italiensk kage, hvori hovedingredienserne er en cremet, mild mascarpone ost, der minder om en kraftig fløde samt ladyfingers, som minder om makroner. Panna cotta’en er ganske simpelt en italiensk vanille budding, og er en klassiker i det italienske køkken. De smager begge dejligt og skønt, og er gode afslutninger på en god italiensk 3-retters menu.

Bon appetit!

Skriv en kommentar