Sådan laver du pasta carbonara

Der er ikke noget så lækkert som en italiensk pastaret. En af de helt gode pastaretter er pasta carbonara, som med sin cremede konsistens og smag af bacon er perfekt at servere til både hverdag og festlige lejligheder.

Hvad er pasta carbonara?

Pasta carbonara er en traditionel italiensk pastaret. Carbonara er en af de få pastaretter, hvor det ikke er fastlagt præcis hvilken pasta der skal anvendes og ud over spaghetti anvendes f.eks fettuccine, rigatoni, linguine, eller bucatini. Retten består ud over spaghettien af stegt bacon (pancetta), æg, revet ost (oftest pecorino romano) og sort peber.

Som det er tilfældet med de fleste traditionelle opskrifter, er rettens oprindelse svær at stadfæste, og der knytter sig mange legender dertil. Oprindelsen dateres ofte tilbage til Romerrigets tid. Dog er det mere sandsynligt at retten er fra efterkrigstiden, da den f.eks. ikke figurerer i Ada Boni's 1930 La Cucina Romana.

Hvorfor hedder pastaretten carbonara?

Da rettens navn tilsyneladende er afledt af det italienske ord carbone, der betyder trækul eller kul, fremstilles retten ofte som et af de måltider, som de italienske trækulsarbejdere fik serveret, mens andre hævder, at retten oprindelig blev lavet over trækul. Derudover er der andre, som anslår, at benævnelsen skyldes, at de små stykker bacon og peber i retten ligner små stykker trækul.

Der er såmænd forslag nok, og som nogle hævder kunne det også være en ret, som blev opfundet af de italienske carbonari (der betyder kulmændene eller kulselskabet), medlemmer af et hemmeligt italiensk selskab eller en hemmelig italiensk loge.

Fløde er kun sjældent en del af opskriften i Italien, mens det ofte anvendes i andre lande. (kilde)

Pasta carbonara opskrift

  • 200 g pasta
  • 1 løg (salatløg)
  • 2 fed hvidløg
  • ¼ liter fløde eller creme fin
  • 2 æg (pasteuriserede )
  • 250 gram bacon – eller Pancetta
  • Frisk revet Parmesan
  • 250 gram champignon
  • Lidt hvidvin
  • Friskkværnet peber
  • Salt (ikke for meget da Bacon tilfører masser af salt)

Hvordan tilberedes pasta carbonara?

pasta

  1. Sæt vand over til pasta
  2. Steg bacon – helt sprødt
  3. Kom pasta i det kogende vand og tilføre lidt salt
  4. Hak løget og champignon
  5. Steg løg og champignon
  6. Bland fløde, æg, ca. 150 gram parmesan, salt og peber til carbonara saucen
  7. Bland den stegte bacon med løg og champignon samt lidt hvidvin og lad det simre lidt
  8. Efter ca 5 min lukker du for varmen og tilsætter carbonara saucen
  9. Hæld vand fra pasta og bland det med saucen
  10. Vend ved svag varme og lad saucen tykne lidt

Servere med en et par basilikum blade eller persille, som pynt og lidt frisk-revet parmasan i en skål ved siden af.

Bon appetit!

(Visited 1.535 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar