Pizzaovn: Bag byens bedste pizza hjemme i haven

Der er ikke noget som en sprød og perfekt bagt italiensk pizza. Pizzaer fra autentiske italienske pizzeriaer smager altså bare bedre end dem fra køledisken, man selv varmer op i ovnen, og – selvom man måske ikke må indrømme det – også bedre end mormors hjemmelavede ”franskbrødspizza”. Hver pizza til sin tid! Men duften, smagen og bidet fra en ægte stenovnspizza trumfer det meste.

Nøgleordet her er stenovn. Stenovne kan noget, den almindelig ovn i køkkenet ikke kan. Det er derfor, pizzaer på pizzeriaer har en anden kvalitet, end når vi varmer dem i egen ovn. Heldigvis kan du få din egen stenovn hjemme i baghaven, så de perfekte pizzaer også kan være hjemmelavede.

Hvad er en stenovn?

En stenovn er en ovn bygget af sten. Den kaldes også en pizzaovn, men kan også bruges til andet end pizza. Stenovne skal placeres ude i haven, hvor der er god plads omkring, fordi de bliver meget varme.

Hvorfor bager stenovne bedre pizzaer?

Der er flere grunde til, at pizzaovne bager bedre pizzaer end almindelige ovne. Den primære grund er, at stenovne kan komme op på en langt højere temperatur. Temperaturen ligger som regel på ca. 350 grader, hvilket gør, at pizzaen kan blive bagt ultrahurtigt. Varmen kommer fra varmekilden, som er ild og brænde. Stenmaterialet absorberer varmen, hvilket sikrer en høj varme fra alle steder i ovnen.

Høj varme er lig med kortere bagetid. Og den kortere bagetid er netop en anden vigtig grund til, at stenovnen laver bedre pizzaer. Det tager ca. to minutter at bage en pizza – to minutter! Der er altså lynhurtig servering. Det er smart, når du har familie eller venner samlet til pizzaaften, så alle kan nyde pizzaerne sammen, mens de stadig er varme. Den korte bagetid betyder også, at fyldet hverken bliver tørt eller sjasket, og at bunden bliver tilpas sprød. 

Derudover får pizzaerne en helt særlig smag af at blive bagt i en stenovn. Det er ligesom den særlige duft, der fylder pizzeriaer. Smagen bliver let røget og er helt unik – og umulig for den almindelig ovn i køkkenet at efterligne.

Opsummeret er der en håndfuld grunde til, at stenovne bager bedre pizzaer end almindelige ovne:

  • Højere temperatur
  • Kortere bagetid
  • Bedre fyld og sprødere bund
  • Helt særlig og let røget smag

Dertil er der også det sociale aspekt. Saml dine venner og din familie ude i haven omkring stenovnen. Det er en anderledes og hyggelig måde at samles om maden.

Få din egen stenovn i haven

Hvis du har taget beslutningen om at investere i en stenovn, kommer næste spørgsmål: Hvordan får man fat i én? De kan købes færdige, men en populær løsning er også at få bygget en speciallavet stenovn, der passer til lige præcis din have.

Hvem kan hjælpe med at lave en stenovn?

Professionelle håndværkere kan hjælpe dig med at bygge en solid og sikker stenovn. Hos colego.dk har de et stort netværk af håndværkere, der dækker hele landet. De dygtige håndværkere – eksempelvis murere – kender materialerne og er vant til at bygge specielle konstruktioner, så du er sikkert på at få den perfekte stenovn.

Hvor i haven skal stenovnen placeres?

Placer stenovnen et sted, hvor der er god plads omkring. Den høje temperatur kræver plads, så ovnen skal ikke placeres op ad en masse træværk eller lignende. Et godt tip er også at placere den et sted i haven, hvor der naturligt er meget sol. På den måde kan du stå på et dejligt sted, mens du passer pizzaerne. Hvis du ønsker skygge på særligt solrige dage, kan du vælge at få monteret en markise i nærheden af ovnen, så du kan stå i skygge og stadig have udsyn til pizzaerne. Hos Markiseeksperten kan du få stabile og kvalitetssikre markiser, der nemt kan køres ind med motor, hvis du gerne vil have sol, og lige så nemt kan køres ud igen, hvis du har brug for en skyggeplads.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke må tildække stenovnen med markisen. Du kan dog sagtens have markisen monteret på husmuren og stenovnen stående umiddelbart uden for markisens rækkevidde.

Kan man bygge sin egen stenovn?

Du kan godt bygge din egen stenovn, og der findes mange guides og videoer rundt omkring på nettet.

Kort fortalt skal du have fat i materialer som sten, cement, træ, grus, sand og ler. Først skal fundamentet bygges. Det laves ofte af enten træ eller mursten. Fundamentet skal være stabilt og graves ned i jorden. Heri skal puttes grus, sten og sand, som skal hjælpe med at absorbere varmen og få den opad. Over dette lag skal lægges selve ovnbunden. Når det er gjort, skal ”halvkuplen”, der danner ovnens tag, bygges.

Det er en ret kompliceret opgave at bygge en stenovn, da det er vigtigt, at den er 100% korrekt opført, så den er stabil og tæt. Den skal kunne holde til de meget høje temperaturer, så de mindste fejl i konstruktionen kan gøre, at den sprækker eller sprænger. Derfor er det en god idé at få hjælp fra professionelle håndværkere. En god, solid stenovn kan til gengæld holde i mange år, så det er en god investering – også selvom du skal betale en håndværkerregning.

(Visited 90 times, 1 visits today)