Bruschetta som i Italien

4.5/5 - (172 votes)

Hvad er bruschetta?

Bruschetta er en lækker lille italiensk sag fra det centrale Italien, som kan bruges som appetitvækker og forret. Den findes i utallige varianter, og det er derfor svært at sige, hvilken bruschetta der smager bedst, og hvilken der er den helt originale – for det kommer helt an på dine smagsløg. Dog vil mange nok påpege, at den med hakket tomat, hvidløg og frisk basilikum er den ægte italienske version. Bruschetta kan spises helt som den er, men kan også spises med forskellige pålægger såsom parmaskinke og olivenpasta.

Bruschetta med tomat og basilikum

Ingredienser: 4 pers.

  • 2-3 solmodne tomater (gerne fra dit drivhus, hvis du har)
  • 4-5 blade frisk basilikum
  • 1 spsk god olivenolie (gå ikke på kompromis)
  • 1 fed hvidløg
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Fjern kernerne fra tomaterne og hak dem groft.
  • Kom de hakkede tomater i en skål og tilsæt friskhakket basilikum, 1 spsk god olivenolie, et nip salt og lidt peber.
  • Lad blandingen trække 1 times tid.
  • Skær et god italiensk brød i skiver og rist dem let.
  • Pil 1 hvidløgsfed og gnid det henover de ristede brødskiver. Læg brødskiverne på et fad og fordel tomatblandingen ovenpå brødskiverne.
  • Pynt evt. med ekstra frisk basilikum og server straks.

NB: Bruschetta’erne må ikke laves i forvejen, så trænger tomatsaften ned i brødskiverne og det hele bliver blødt og sjappet (og hvilken fornøjelse er det så?)

Bag dit eget italienske brød

Hvis du vil have smagsoplevelsen helt i top, så lav dit helt eget italienske brød. Ikke alene smager det bedre, men det gør også hele oplevelsen med at lave det til dine gæster hyggeligere, da du selv har lavet alt fra bunden. Og hvilken gæst sætter ikke pris på et stykke lækkert, hjemmebagt brød? Dette brød skal gerne laves dagen før, da der hører en fordej med til brødet, som gør smagsoplevelsen ganske god. Her er opskriften på en dej til 2 brød.

Fordej
  • 10 g gær
  • 5 dl koldt vand
  • 300 g hvedemel
 Brøddej
  • 10 g gær
  • 3 dl vand
  • ca. 600 g durumhvedemel (eller mel med højt gluten indhold)
  • 2 spsk groft salt

Sådan gør du

Fordej

  • Rør gæren ud i koldt vand og tilsæt melet. Rør, indtil blandingen er blevet til en lind dej. Dæk skålen til og lad den stå ved stuetemperatur i mindst 6 og gerne 24 timer.

Dejen

  • Rør gæren ud i vandet. Bland mel og salt med fordejen og gærvandet. Rør rundt, til konsistensen er blød. Gnid evt. hænderne med lidt olie og ælt godt. Læg dejen i en skål, smurt med olie, og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hæve i køleskabet i 6-12 timer.
  • Ælt dejen på et let melstrøet bord (gerne durumhvede) og skær den ud i to stykker. Form til to aflange brød. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Lad brødene hæve ca. 1½ time ved stuetemperatur, indtil de har næsten dobbelt størrelse. Lav et par snit i dejen med en skarp kniv.
  • Sæt straks brødene 10 min. i en 250 grader varm ovn. Sprøjt med en vandforstøver undervejs. Varmen dæmpes til 220 grader, og brødene bages ca. 30 min. mere, til det lyder hult, når man banker dem på undersiden. Kernetemperaturen, målt med et stegetermometer, skal være 98 grader.

Nu har du et meget lækkert, fugtigt og luftigt ciabatta brød, som er mere end velegnet til din italienske forret eller appetitvækker!

Skriv en kommentar