Nytåret fejres med stor entusiasme og glæde i Italien. Overalt bugner det med farver, lys og optimisme for det kommende år. Mens norditalienere typisk holder private middage og fester, tager syditalienerne ud på gaderne for at fejre med fyrværkeri og hornkoncerter.
Optakten til nytår
I ugerne op til nytårsaften forbereder de fleste italienere sig på den store aften. Hjemmet gøres ekstra rent, og der handles ind til den store nytårsmiddag. Typisk består menuen af flere retter kød, ost og dessert, og så skal der selvfølgelig være rigeligt med vin og mousserende.
Fredag og lørdag inden nytår tager mange ud for at handle ind til middagen og købe nytårspynt, horn og fyrværkeri. Søndagen før nytår tilbringes traditionelt med familie og venner – måske til en sidste ferieudflugt, inden det nye år tager sin begyndelse.
Nytårsaften
Selvom der er lokale forskelle, er der også en række fælles træk for, hvordan italienere fejrer nytårsaften:
- Kl. 21 serveres den store nytårsmiddag med op til 10 retter
- Omkring midnat skåles der i champagne eller spumante under klokkeringning
- Der spises traditionelt kager med heldige charms gemt i
- Mange tager ud på gaden for at affyre fyrværkeri
- Der blæses i trompeter, fløjter og horn på gader og stræder
Børnene får også lov til at være oppe til midnat og være med til den festlige stemning.
Nytårstraditioner i regionerne
Udover de fælles traditioner har hver region også sine egne særpræg for nytåret:
Norditalien
I Norditalien er nytåret mere privat med store middage hjemme hos venner og familie. Her serveres bl.a. torsk, gris og ravioli som specialiteter. Mange tager også på skiture nytårsaften for at komme ind i det nye år med frisk luft.
Syditalien
I Syditalien tager langt de fleste ud på gaderne og pladserne for at fejre nytåret. Her er der mere show og festlige optog. Fyrværkeri og hornblæsning er fast inventar i Napoli, Palermo og andre syditalienske byer. Kirkeklokkerne ringer ind nytåret, og mange køber amuletter for held og lykke.
1. januar
Den første januar begynder roligt ud for de fleste italienere. Efter den sene nytårsaften kommer mange først op ad formiddagen til en sen morgenmad eller frokost sammen med familien.
Resten af dagen slappes der af med film, spil, god mad og sidste rests af champagne, vin og kager. Dagen bruges på en afslappende måde sammen med dem, man har fejret nytåret med.
Søde toner ind i det nye år
Uanset hvordan man vælger at fejre det, så er nytår en festlig og optimistisk tid i Italien. Med masser af god mad, festfyrværkeri og tid sammen med kære og nære, byder det sydeuropæiske land velkommen til endnu et skønt år. Buon Anno Nuovo!