Hjemmelavet italiensk is

4.1/5 - (125 votes)

Italiensk is, også kendt som gelato, er en frisk is, som man kan lave derhjemme både med og uden en ismaskine. Opskriften i denne artikel vil være en blåbær gelato, men man kan også lave en vaniljegelato og en række andre former for gelato – det er kun dine smagsløg, der sætter grænser.

Hvad er italiensk is?

Italienerne elsker is, og det kan man også smage og se på det store udvalg af smagsvarianter man bliver stillet for, når man bestiller en is i Italien. Grunden til at italiensk is bare smager en tand bedre end det is, man finder i de danske frysediske er, at den er håndlavet. Og da italienerne elsker deres is, skal den naturligvis også være kvalitetsmæssig og smagsmæssig overlegen (som med alt andet italiensk mad). Italiensk is ligger også typisk lidt lettere i maven, fordi den er lavet på mælk. Det gør den knap så tung sammenlignet med dansk is, som typisk er lavet på fløde.

[rwp_comparison_table id=”0″]

Ingredienser

For denne opskrift på blåbær gelato skal du bruge:

  • 250 gram friske blåbær
  • 1 spsk lemon juice
  • 4 deciliter letmælk
  • 2 deciliter fløde
  • 200 gram sukker
  • 4 æggeblommer
  • 1 tsk vaniljesukker

Fremgangsmåde

  • Først og fremmest skal du blende lemon juice og blåbær grundigt sammen. Du skal derefter tage den blendede masse, og hælde den gennem en si over en skål. Brug en træske, og pres af saften ud af massen. Du kan nu hælde al mælken og fløden i en stor gryde og varm den op. Hold den dog under kogepunktet. Når der kommer små bobler, så kan du stille gryden til side indtil den skal bruges.
  • Pisk sukker og æggeblommerne til det er en lys og luftig æggesnaps. Derefter skal du tilsætte en tredje del af mælken til æggesnapsen, mens du rører grundigt. Når du har blandet mælken og æggesnapsen, så stil gryden over meget svag meget varme, mens du konstant rører i gryden. Den skal helst være så tyk at der kan trækkes spor i den.
  • Når massen er tyknet, så tag gryden af blusset og tilsæt blåbærpuréen, samt vaniljesukkeret og rør det hele grundigt sammen. Du kan afslutningsvis presse det igennem en finmasket si, og ned i en beholder for derefter at lade det afkøle i mindst fire timer. Det må meget gerne stå natten over.
  • Når det har stået og kølet, så kan du lade det køre i ismaskinen i omkring 40 minutter. Du har nu en lækker italiensk is som kan serveres til diverse middage med venner og familie. Hvis du vil, så kan du erstattet fløden og letmælken med sødmælk. Isen bliver dog ikke lige så cremet, som hvis du bruger fløde.

Skriv en kommentar