Her har du et par originale pasta carbonara opskrifter, som italienerne laver den.
Hvad er pasta carbonara?
Spaghetti Carbonara er hurtigt at lave, det smager vidunderlig og så giver det en masse god energi grundet de mange hurtige kulhydrater i spaghettien. Gode grunde til at retten er så populær ud over Italiens grænser. Den historiske del af retten fortæller, at pasta alla carbonara i gamle var en hyppig spise blandt kulminearbejderne – carbone betyder kul på italiensk – i området omkring Rom. Denne opskrift skulle være en rigtig italiensk opskrift fra regionen Lazio. Hvad der er vigtigt i en rigtig italiensk spaghetti carbonara er, at der IKKE bruges fløde, men en del kvalitets-parmasanost i stedet.
Mangler du ægte Italienske ingredienser?
Pasta carbonara (også kaldet spaghetti carbonara) er en traditionel italiensk pastaret. Carbonara er en af de få pastaretter, hvor det ikke er fastlagt præcis hvilken pasta der skal anvendes og ud over spaghetti anvendes f.eks fettuccine, rigatoni, linguine, eller bucatini. Retten består ud over spaghettien af stegt bacon (pancetta), æg, revet ost (oftest pecorino romano) og sort peber.
Som det er tilfældet med de fleste traditionelle opskrifter, er rettens oprindelse svær at stadfæste, og der knytter sig mange legender dertil. Oprindelsen dateres ofte tilbage til Romerrigets tid. Dog er det mere sandsynligt at retten er fra efterkrigstiden, da den f.eks. ikke figurerer i Ada Boni's 1930 La Cucina Romana.
Da rettens navn tilsyneladende er afledt af det italienske ord carbone, der betyder trækul eller kul, fremstilles retten ofte som et af de måltider, som de italienske trækulsarbejdere fik serveret, mens andre hævder, at retten oprindelig blev lavet over trækul. Derudover er der andre, som anslår, at benævnelsen skyldes, at de små stykker bacon og peber i retten ligner små stykker trækul. Der er såmænd forslag nok, og som nogle hævder kunne det også være en ret, som blev opfundet af de italienske carbonari (der betyder kulmændene eller kulselskabet), medlemmer af et hemmeligt italiensk selskab eller en hemmelig italiensk loge.
Fløde er kun sjældent en del af opskriften i Italien, mens det ofte anvendes i andre lande. (kilde)
Pasta carbonara opskrift
- 200 g pasta
- 1 løg (salatløg)
- 2 fed hvidløg
- ¼ liter sødmælk eller creme fin
- 2 æg (pasteuriserede )
- 250 gram bacon – eller Pancetta
- Frisk revet Parmesan
- 250 gram champignon
- Lidt hvidvin
- Friskkværnet peber
- Salt (ikke for meget da Bacon tilfører masser af salt)
Pasta carbonara tilberedning
- Sæt vand over til pasta
- Steg bacon – helt sprødt
- Kom pasta i det kogende vand og tilføre lidt salt
- Hak løget og champignon
- Steg løg og champignon
- Bland mælk/creme fin, æg, ca. 150 gram parmesan, salt og peber til carbonara saucen
- Bland den stegte bacon med løg og champignon samt lidt hvidvin og lad det simre lidt
- Efter ca 5 min lukker du for varmen og tilsætter carbonara saucen
- Hæld vand fra pasta og bland det med saucen
- Vend ved svag varme og lad saucen tykne lidt
Servere med en et par basilikum blade eller persille, som pynt og lidt frisk-revet parmasan i en skål ved siden af.
Traditionel spagetti carbonara uden fløde
Ingredienser: 4 pers.
- 500 gr. Spaghetti
- 4 æg
- 300 gr. pancetta eller bacon
- 1 dl. ekstrajomfru olivenolie
- Pecorino Romano D.O.P. (parmasanost fra Sardinien – en anden kan selvfølgelig bruges)
- Salt og friskkværnet peber
Sådan laver du pasta carbonara uden fløde
- Start med at bringe 4-5 liter saltet vand i kog til de 500 g. spaghetti. Skær bacon eller pancetta ud i store tern, og steg det på en pande i olien. Når det er sprødt, tager du det af, lægger det til side og lader olien forblive på den varme pande.
- Rør æggene sammen i en skål.
- Tricket bag en vellykket spaghetti carbonara er at bikse retten sammen i en vældig fart, men i den rigtige rækkefølge, som vil sikre, at retten ikke bliver tør. Så vær opmærksom på din ret hele vejen igennem.
- Proceduren er derfor, som følger: Kog pastaen, til den er al dente (altså færdig). Hvis olien ikke længere er varm, varmes den op, og bacon/pancetta kommer tilbage på panden. Hæld hurtigt vandet fra spaghettierne uden at dræne pastaen fuldstændigt (lad den ikke stå og dryppe af). Når der stadig er lidt vand ved pastaen, holder den bedre varmen, og vandet bidrager til en cremet konsistens. Hæld straks pastaen over i en skål (ikke tilbage i gryden), og hæld derefter straks æggene over, mens du rører rundt. Hæld så den varme olie med bacon/pancetta over og rør, til den cremede sovs er godt fordelt.
- Æggene skal ikke størkne som røræg, det vil gøre din spaghetti alla carbonara tør. Hvis du er bange for at spise rå æg, så brug hellere pasteuriserede æg.
Således skulle du gerne få den lækreste og mest velsmagende spaghetti carbonara på – og på helt italiensk vis. Retten er udover at være velegnet som hovedret også meget velegnet som forret, som de også gør i Italien. Portionen skal bare begrænses og voila, så har du en lækker forret til dine gæster.
Bon Appetite!